Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Λίστα όσων έβγαλαν χρήματα το 2011 παραδίδει το υπ.Οικονομικών στη Βουλή


  

   Το υπουργείο Οικονομικών θα παραδώσει εντός της ημέρας στον πρόεδρο της Βουλής και στον πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου Πόθεν Έσχες της Βουλής κατάλογο με τα ονόματα πολιτικών και συγγενών τους που έβγαλαν στο εξωτερικό χρήματα εντός του 2011, προκειμένου σε επόμενο στάδιο να δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, πριν τα ονόματα δημοσιοποιηθούν, τα πολιτικά αυτά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν περάσει από ακρόαση στην Επιτροπή, για να δώσουν εξηγήσεις. Στην περίπτωση που οι εξηγήσεις δεν κριθούν ικανοποιητικές, τα ονόματα των πολιτικών θα ανακοινωθούν.
«Επειδή η κάθε περίπτωση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και κάποιο μέλος οικογένειας μπορεί να έχει εμπορικές συναλλαγές απόλυτα αθώες και ανώδυνες, δεν νομίζω πως είναι σωστό να γίνει οποιαδήποτε δημόσια ανακοίνωση, πριν προηγηθεί αυτή η φάση της ακρόασης από την Επιτροπή για τα 'πόθεν έσχες', που μπορεί να κρατήσει μία έως δύο μέρες. Θα σας εφοδιάσω με αυτά τα στοιχεία, γιατί πράγματι υπάρχει μια διαφορά μεταξύ νομιμότητας και δεοντολογίας» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι τα ονόματα θα οριστικοποιηθούν εντός της ημέρας και ο κατάλογος θα δοθεί στον πρόεδρο της Βουλής Φ.Πετσάλνικο και στον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής Ευ.Αργύρη, προκειμένου να αρχίσουν οι ακροάσεις απο την Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Έσχες άμεσα. «Δύο ημέρες είναι αρκετές, νομίζω» επισήμανε ο κ. Βενιζέλος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε ότι υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα και συγγενείς τους που έχουν εμβάσματα προς το εξωτερικό μεγαλύτερα από τα 100.000 ευρώ εντός του 2011 και θα πρέπει να ελεγχθούν, καθώς -όπως είπε- ακόμη κι αν οι διαδικασίες είναι νόμιμες, υπάρχει θέμα δεοντολογίας.

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος κάλεσε όποια πολιτικά πρόσωπα έχουν βγάλει κατά καιρούς χρήματα στο εξωτερικό, να ηγηθούν του κινήματος της επιστροφής των καταθέσεων στις τράπεζες.

Ο πρόεδρος της Βουλής Φ.Πετσάλνικος ενημέρωσε για τις κινήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει με αφορμή τον/την βουλευτή με το 1 εκατ. ευρώ και τόνισε ότι μπορεί τα εμβάσματα να είναι νόμιμα, «ωστόσο υπάρχει και η πλευρά της δεοντολογίας· ειδικά όταν λέμε στους Έλληνες να εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία και να μην αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες».

«Περιμένουμε πλήρη στοιχεία από το ΣΔΟΕ για να μην πλανάται αυτό το θέμα πάνω από τους βουλευτές» σημείωσε ο κ. Πετσάλνικος.
Παρεμβαίνοντας, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας υιοθέτησε την άποψη του ακαδημαϊκού και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Σταθόπουλου, σύμφωνα με την οποία «όταν πρόκειται για δημόσιο συμφέρον, τα προσωπικά δεδομένα δεν μπορούν να αποτελούν τοίχο στην αλήθεια».
«Δεν μπορεί η πολιτική ζωή του τόπου να παίζει το παιχνίδι 'ποιος είναι ο εκατομμυριούχος'. Αυτά που είπε ο υπουργός θα έπρεπε να είχαν γίνει χτες, όχι μόνο για τους 300, αλλά για επιφανή πρόσωπα του δημόσιου βίου. Και πρέπει να προχωρήσει και αυτή η ιστορία της Ελβετίας, τόσο για τον διακανονισμό των φόρων, όσο για τη διαφάνεια που μπορεί να διασφαλιστεί και με απλή συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος» ανέφερε ο κ. Τσίπρας. 
«Η Ελβετία έχει πολύ μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον, αλλά τα σκήπτρα τα κρατά τώρα το Ηνωμένο Βασίλειο» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών. 
«Η Ελβετία υπέγραψε αλλαγή καθεστώτος απορρήτου και μας βοηθά να λύσουμε το θέμα των καταθέσεων εκεί. Το πρόβλημα όμως είναι οι καταθέσεις που έφυγαν και δεν εμφανίζονται πουθενά: Απ' τα 65 δισ. που έφυγαν απ' τις τράπεζες, μόνον τα 16 έχουν φύγει νομίμως στο εξωτερικό. Τα υπόλοιπα βρίσκονται σε θυρίδες, ομόλογα, έργα τέχνης, στο στρώμα ή έχουν φύγει έξω χωρίς έλεγχο...» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε: «Ας μην έχετε καμία αμφιβολία πως η Τράπεζα της Ελλάδος κάνει ό,τι της λέει το υπουργείο Οικονομικών».
«Τον ρόλο αυτό του επόπτη τον παίζει όμως σωστά η Τράπεζα της Ελλάδος;» παρενέβη ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και πρόσθεσε: «Τώρα που κατακάθεται ο κονιορτός των υποθέσεων, να τον ψάξετε σε βάθος».
Σε ό,τι αφορά τον βουλευτή με το έμβασμα του ενός εκατομμυρίου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζήτησε να βρεθεί μια λύση μέσω της Επιτροπής για το πόθεν έσχες, καθώς «πηγαίνουμε σε εκλογές- και όσο καρκινοβατεί η υπόθεση, γίνεται κουβέντα στο καφενείο κι έχουμε πρόβλημα».
Ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε, επίσης, να ενημερωθεί για το ποιοι βουλευτές εξουσιοδότησαν την Επιτροπή πόθεν έσχες για άνοιγμα των λογαριασμών τους στην Ελβετία, για να απαντήσει ο πρόεδρος της Βουλής, πως θετική απόκριση έχουν δώσει οι βουλευτές όλων των κομμάτων, πλην εκείνων της Νέας Δημοκρατίας που έχει δηλώσει ότι διαφωνεί με τη διαδικασία.

Αναδημοσίευση από: news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου